Gratulerer Stavanger!

Publisert i Rogalands Avis 21.05.2013

I dag skal vi politikere få være med på å gjenåpne barnehagen ved Vålandstårnet. Den nye Vålandshaugen Barnehage er et pilotprosjekt i Framtidens Byer, bygd som et svært energieffektivt passivhus med solfangere, energibrønner og grønt tak.

Bystyret i Stavanger har vedtatt å redusere CO2 ustlippene fra bygg. Dette kan vi oppnå ved å stille større krav både til private og kommunale bygg. Men når nye skoler og barnehager skal behandles i Kommunalstyret for Miljø og Utbygging (KMU) er det dessverre slik at posisjonen i samarbeid med FrP kutter vekk miljø og energitiltakene. Løsninger som vil gi lavere utslipp og gå med overskudd etter 3-5 år blir fjernet for å spare noen kroner i byggeprosjektene. Utenom pilotprosjektet Vålandshaugen Barnehage er det de private utbyggerne som går i front med nye løsninger. De kommunale byggene kan gjerne ha 80-talls teknologi og oppvarming med fossil gass. Det kan se ut til å være viktigere å skape overskudd i Lyse sitt gassalg enn kutt i CO2 utslipp.

Vålandshaugen barnehage er dermed unntaket det er verdt å feire. I feiringen må vi lytte til talene fra politikerne: Skal dette framtidsbygget bli et av flere eller kommer det til å bli stående som et ensomt minnesmerke man kan vise fram til besøkende?

Det er også slik at når vi skal vurdere om en barnehage er miljøvennlig eller ikke kan vi ikke bare se på bygningen, materialene og energiforbruket. Vi må legge inn en bred fortolkning av ordet miljø. Kort avstand til friområder, at den ikke er utsatt for trafikkstøy og utslipp, at ansatte og foresatte samarbeider for at barnehagen skal bli et trygt og lærerikt startsted for de minste, alt dette må vurderes.

De er også viktig at flest mulig har gå eller sykleavstand, og at barnehagen er nødvendig og ønsket i lokalmiljøet. Det motsatte er å bygge store basebaserte barnehager på parkeringsplasser i industriområder. Slike barnehager er som kjøpsentre, de genererer bilkjøring og tvinger familiene ut i bilkøene.

Vålandshaugen Barnehage scorer høyt på alt dette, og vi har all grunn til å feire dagen. Gratulerer Stavanger!

facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>