Månedlige arkiver: mars 2014

Plusskunder vil gi en plussregion

publisert i Rogalands Avis 26.03.2014plusskunder vil gi plussregin

Et solcelleanlegg kan være tilkoblet strømnettet og levere strøm ut på nettet. I 2011 hadde Danmark 467 kvadratmeter med slike solcelleanlegg pr 1000 innbyggere.

I Norge hadde vi på samme tid 0,1 kvadratmeter. 

I Tyskland har tallet på strømprodusenter gått fra noen hundre til flere millioner. De aller fleste av de nye strømprodusentene er vanlige private huseiere som har installert solcellepaneler på hustakene sine. På de beste dagene har solstrømmen dekket 50% av Tysklands totale strømbehov. I Norge forbinder vi solstrøm med noe Rec tapte mye penger på.

Nå er det på høy tid å skrive solstrømkapitlet også i Norge.

En plusskunde er ifølge NVE en strømabonnent som produserer egen strøm, Les videre

facebooktwittermail

Gratis kollektivtransport for alle

Sammen med Erlend Kristensen skrev jeg denne kronikken som ble publisert i Rogalands Avis 12.03.2014


Gratis kollektivtransport for alle

Rogaland Arbeiderpartiet vedtok på sitt årsmøte denne helga at de vil ha gratiskollektivtransport for alle på Nord Jæren. Dette er et glimrende forslag som Arbeiderpartiet skal ha ros for.

Gratis eller såkalt skattefinansiert kollektivtransport er ikke noe nytt. Det finnes flere byer rundt i verden som har dette. Tallinn er et ferskt eksempel, etter en folkeavstemning gjorde de all bruk av kollektivtransport gratis fra starten av 2013. Tallinn har 400 000 innbyggere og er altså en del større enn tettbebyggelsen på Nord Jæren.

I Tallinn er nå 9 av 10 innbyggere fornøyd med ordningen. Antallet som reiser kollektivt hadde sunket i 20 år, i 2013 gikk det opp. Økningen har ikke vært stor, men det viktigste er at de har snudd en negativ trend. Ifølge Tallinns viseborgermester Taavi Aas har de nå fått ny tilflytting og nye inntekter som nesten dekker kostnadene.

 

På Nord-Jæren er det ikke ledighet og fraflytting som er problemet, så vi kan ikke trekke Les videre

facebooktwittermail