Månedlige arkiver: september 2013

Spar penger med grønne tak.

Publisert i Roglands Avis 24.09.2013

Groent_tak_Tou_kuttetKraftige regnskyll har blitt mer og mer vanlig, dette er ikke enestående for Nord-Jæren men noe som rammer hele den nordlige halvkule. Styrtregnet har sammenheng med klimaendringene som gir oss et varmere vær med høyere luftfuktighet. Disse regnskyllene har ført til jordskred og flommer.

Men det er i byene at styrtregn kan bli skikkelig dyrt. Innbyggerne i sentrum av København fikk lørdag 02. juli 2011 et regnskyll som overgikk alt de hadde opplevd tidligere. De offisielle tallene er at det regnet 150mm på 2 timer. Ved hovedbanegården kom det 180 millimeter i løpet av 80 minutter, dette vet jeg fordi jeg var der. Vann sprutet opp fra kummene i gatene.  København har mange restauranter og butikker under gateplan, fortvilte servitører kunne bare se på at restaurantene ble fylt til taket av kloakkvann. Gatene i sentrum var som elver.

Disse 2 timene kostet København 800 millioner Euro, eller 6,4 milliarder norske kroner. Les videre

facebooktwittermail

Hvor lenge skal vi holde øynene lukket?

Publisert i Rogalands Avis 10.09.2013

Mens vi alle har vært opptatt av valgkamp har det kommet andre nyheter som kommer til å bli svært viktige for Rogaland. Lokalavisene her har slått opp at det jubles over at UiS skal få penger til et senter for økt oljeutvinning. Et annet oppslag forteller at det jubles i Statoil over et nytt funn i Barentshavet.

Men i hovedstadspressen har noen av de største oppslagene vært knyttet til den nye IPCC rapporten. Aftenbladet og andre medier her i Rogaland velger ikke overraskende å lukke øynene for dette, på samme måte som de gjerne lukker øynene for issmeltingen i Arktis og hetebølgene som bekymrer resten av Europa. Vi skal tydeligvis håpe at denne elefanten står så stille at vi ikke merker at den fyller hele rommet. Les videre

facebooktwittermail