Månedlige arkiver: juli 2013

Vi vil ha Europas beste bysykkelordning.

Publisert i Rogalands Avis 30.07.2013

Det er ganske lenge til jul, men som innbyggere i Stavanger kan vi nå få oppfylt et ønske som ikke behøver koste byen en krone.
Vi ønsker oss verdens beste bysykkelordning!

På årets togferie gjennom Europa la vi inn sykkelturer. Vi leide vanlige sykler på den danske øya Samsø og syklet langs Elbe fra Dresden til Tsjekkia. Men også i byene i Europa kan en se at de gjør mye for å redusere bilkjøringen, vi finner gjennomgående sykkeltraseer og grupper med syklister som sykler med dokumentmappe eller skulderveske. I en del byer har det dukket opp et nytt fenomen, bysykler.

12. mars 2012 vedtok bystyret i Stavanger ”Sykkelstrategi for Stavanger 2011-2015”,  andelen hverdagsreiser med sykkel skal økes fra 12 til 16% innen 2015. Etter forslag fra Miljøpartiet De Grønne ble også setningen ”Innføre bysykkelordning i perioden” tatt med. Vi hadde i juni besøk av 2 mulige leverandører, planleggingen er nå i gang.

Allerede ved fergeterminalen i Hirtshals ser vi bysykler. Hirtshals er en del av Hjørring kommune, her er bysyklene grønne, robuste og enkle. Bysykkelordningen ser ut til å være godt utbygd, de har for eksempel bysykler på alle de små stoppestedene langs den  Nordjyske Jernbane. Disse bysyklene kan lånes akkurat som en handlevogn, du kan putte på en mynt, justere setehøyden og sykle i vei. Les videre

facebooktwittermail

Har vi noe å lære?

Publisert i Rogalands Avis 16.07.2013

Denne uka har jeg feriert i Europa. Akkurat nå sitter jeg i en koselig stue i kulturområdet Neustadt i Dresden, ferien er en interrailsykkelferie.

Vi som bor i tog-ulandet Norge tror gjerne at Europa først og fremst er flyplasser og motorveier, og at bil er nødvendig. Det stemmer ikke, den skinnegående transporten er eldst og svært godt utbygd. Ser vi på et togkart over for eksempel Tyskland er det som et fiskegarn, med tog når vi nesten hver avkrok. Selv om Nord-Jæren er et stykke ifra er det mulig for oss å oppleve tog-Europa. Fra og med denne uken kan vi glede oss over daglige avganger med båt fra Risavika, og fra Hirtshals kan vi suse videre med tog til København, Berlin, Praha eller Roma. I Europa har alle jernbaneselskap utenom NSB forstått at mange som bruker tog også bruker sykkel. Derfor har togene god plass til sykler. Vi valgte likevel å leie sykler lokalt på denne turen. Les videre

facebooktwittermail